Mivel foglalkoznék? Beri Joci

Művégtagok

Ezen az oldalon a művégtagokat ismertetem kevés leírással és képekkel.

Ezek az "eszközök" nincsenek fixen a testbe építve, viselőjük naponta fel-le veszi. Általában éjszakára nem viselik. Az első protézisek a végtaghiányokat voltak hivatottak pótolni, és nem voltak többek, mint felcsatolható (megfelelően megfaragott) fadarabok. A korszerű végtagpótló protézisek megfelelő rugók, reteszek segítségével tűrhetően pótolják a hiányzó boka, és térd ízületek mozgását is. A legkorszerűbb eszközök elektromotorok segítségével működnek. A végtagprotéziseknél a rögzítés kritikus eleme a csonktok. Ebbe teszi bele a viselője a csonkját. De előtte a csonkra egy csonkharisnyát húz. Ez megakadályozza a bőrirritációt és megkönnyíti a csonktok felvételét. Kivétel, amikor szilikonos "belső harisnyát" húzunk fel közvetlenül a csonkra, mert ebben az esetben elengedhetetlenül szükséges a tapadás. A csonktokot rendszeresen újra kell készíteni, (1-2 évente) mivel a csonk változhat.


: Pár kép művégtagokról :

Meg szeretném jegyezni, mert teljesen értetlenül állok a TÉNY előtt, miszerint jóformán könyörögni kell a magyar államnak azért, hogy hordható, jó minőségű és ne csupán fapados művégtagokat kapjon az arra rászoruló.
És érezd magad jól a bőrödben, Élhető magyarországon...

Ide kerül majd a lábam, kezem, mikor készen lesz.
A lábakról elöljáróban csak annyit, hogy a Pillangó utcai egészség centrumban készülnek. Ahol nagyon lojálisak a műszerészek, hiszen tudják, hogy nekünk végtag amputáltaknak, egész életünkön át viselnünk kell az általuk készített művégtagokat.
Szóval a lábakat úgy kértem, hogy fix bokásak legyenek, mégpedig azért, mert igaz, hogy darabosabb lesz a járásom, de nagyobb stabilitást nyújt, hisz mind a két lábam hiányzik térd alatt.


muvegtag muvegtag

Ide pedig a kéz fog kerülni, ami ha minden jól megy, bioelektromos kéz lesz. Persze ez attól is függ, hogy az egészségpénztár nagyjai, miképp döntenek.


Itt lesznek a képek.

Kezdőoldal